Aquesta pàgina web utilitza cookies i tecnologies similars, pròpies i de tercers, per millorar la seva visita adaptant la navegació a les seves preferències. Al seguir navegant accepta la nostra política de cookies.

FORTULUZ

Consells per estalviar energia

Etiqueta energètica

L’antiguitat i l’estat dels electrodomèstics són d’importància capital per al consum d’energia. Moltes vegades resultaria més rendible canviar un electrodomèstic antic devorador d’electricitat per un de nou d’acord amb les noves categories d’eficiència energètica.

Els electrodomèstics es classifiquen segons la seva eficiència energètica amb lletres per ordre alfabètic. Aquesta classificació  està implementada en tota la UE i ens ajuda a l’hora de triar “el rei de l’estalvi”.

La classe G seria i pitjor i la classe A, la millor. A aquesta classificació s’hi afegeix una escala de A+++ segons els avenços tècnics.

A+++ correspon a electrodomèstics que consumeixen fins a un 60% menys d’electricitat que els de la classe A. Avui dia, pràcticament tots els aparells que es troben als comerços han arribat a la categoria A, cap baixa de la classe D.

No obstant això, es diferèncien pel que fa al seu desenvolupament. La nova classe A+++ és vàlida solament per a congeladors, frigorífics, rentadores i rentavaixelles. Per a televisors només s’ha adoptat la classe A. Per a escalfadors d’aigua, assecadores o aire acondicionat encara no hi ha etiquetes energètiques.

En general, val la pena fixar-se en les etiquetes: els aparells amb eficiència energètica són respectuosos amb els recursos, generen poques emissions de CO2 i creen menys despeses als consumidors.

Millor apagat que en repòs

Televisors, ordinadors o altres aparells d’oficina, aparells de música o electrodomèstics de la cuina i el bany segueixen consumint electricitat quan els deixem en repòs i quan els apaguem però els mantenim endollats. Per això, el millor és desendollar-los, si s’utilitza un sol carregador, o bé apagar la presa múltiple, així amb un sol click s’apaguen tots els aparells.

Mantenir el fred

Les neveres i els congeladors no solament mantenen freds i frescos els nostres aliments, sinó que, a la vegada, adoren el fred. I és que com més alta és la temperatura exterior, més energia necessiten per seguir mantenint la baixa temperatura dels productes.

Per això, on millor estan és a la bodega. Si no queda més remei que col·locar-los a la cuina, evitarem el contacte directe dels aparells amb el terra o posar-los on els pugui tocar directament el sol. A més, és important separar-los de la paret perquè pugui circular millor l’aire.

Estalviï cuinant

Amb un ús correcte del forn i la cuina, estalviar energia és cosa de nens. Per exemple, si es preescalfa l’aigua amb un escalfador i després la deixa acabar de buillir a l’olla quan vulgui coure pasta. Molt important: no oblidi utilitzar la tapa correcta per a cada olla, perquè no es pedi la calor.

I, si es tracta de preparar un saborós rostit, renunciï a preescalfar el forn i apagui’l abans d’obternir el punt perfecte de cocció per aprofitar millor la temperatura.

Estalviï quan renti

Quan posi la rentadora, podrà estalviar d’una manera ràpida i eficaç simplement omplint la màquina a cada rentada. A més, eviti rentar a temperatures altes, ja que com més baixa sigui la temperatura, més corrent estalviarà.

Un programa de 30 graus és suficient per eliminar la brutícia quotidiana de les nostres peces. A més, la majoria de rentadores compten amb un programa econòmic o d’estalvi d’energia. Després del rentat, estendre la roba al aire lliure segueix sent la manera més econòmica d’eixugar-la.

Aire fred els dies de calor

És justament els dies de màximes temperatures estiuenques, els dies que fins els termòmetres semblen fondre’s, que caiem en la temptació de deixar encès l’aire condicionat tot el dia. Després, quan arriba la factura de la llum, ens n’en penedim.

Per mantenir l'apartament o la casa fresca, segueixi els següents consells:

- Mantingui l'habitatge en penombra abaixant les persianes i deixant les finestres tancades per evitar que entri la calor.

- Esperi que es pongui el sol per a ventilar la casa, procurant que hagi corrent entre les habitacions.

Si això no fos suficient, utilitzi ventiladors, de menor consum que l'aire condicionat. Així, no només es refrescarà l'habitatge, sinó que es generarà una lleugera brisa que resultarà agradable.

Si té jardí, pot plantar algun tipus d’arbre que faci ombra o una parra, per exemple. Protegirà la casa de la calor.